Statens Kunstfond 2019
Litteraturen 2019
- Beretning fra Legatudvalget
- Beretning fra Projektstøtteudvalget
- Tildelinger:
- Arbejdslegater
- Til dansk - Fra dansk
- Præmieringer
- modtagere af midler ud over ovenstående betegnelser er ikke medtaget, se den officielle oversigt i bilaget til Statens Kunstfonds beretning
- Hædersydelser
- Tilskudsregnskab for året
- Tildelinger fra Legatudvalget for Film
- Tildelinger fra Legatudvalget for Scenekunst
Beretning fra legatudvalget 2019
At forstå denne her verden kræver en god bogreol
Litteraturen i dagens Danmark har mange ansigter. Heldigvis for det. Alligevel, selvom den optræder i et utal af forklædninger, kan man altid genkende den. Måske er det måden, jakken ikke kan skjule hudens alfabet på? Måske er det duften, der bliver siddende længe efter, at et ord faldt fra læben? Vi ved det ikke. Det vi ved, er at der bliver fortalt så mange vigtige fortællinger i et lille land med bogreoler af stemmer og stemninger over det hele. At fortælle en god historie eller at fastholde et billede, hvad enten det så sker i lydmedier, billedbøger for børn eller voksne, tegneserier, montager, dramatik, romaner, essays, digte eller i ungdomsromaner, handler meget om at have mod. Man skal sætte noget på spil og skubbe sig selv ud over en kant. Man skal ville noget.
De sidste par år er der opstået en litterær tendens, som trækker sine spor i litteraturen og skubber den frem ved rent faktisk at se tilbage. Tre af de forfattere, der i år fik tildelt det 3-årige arbejdslegat, skriver i en fabulerende, men også stram kontekst om det, der var og har været, for at forstå mekanismer og tendenser i tiden nu og frem. Malene Sølvsten hiver Vølvens spådom frem på et gymnasie i Jylland, hvor ilden fra historien kaster sine flammer ind i en nutid, og kulturen bliver brænde på et bål af natur. Det bliver en kamp mellem forskellige tider. Morten Pape bruger et mord fra sin ungdom på Amager til at kaste et spejl mod os som læsere, for kunne det her ikke ske igen? Hvordan er det, vi går rundt i en lille verden og tror, den er stor og rummelig, hvis alle bare er som os? Det bliver en tour de force ind i en sjælelig smerte, vi ikke vil vedkende os som mennesker. Det onde er der hele tiden. Hadet, hævnen, jalousien. Grådigheden. Kristina Stoltz har skrevet en række konsekvente romaner om at være et produkt af en tid, nærmest et marked, hvor man som menneske gang på gang blev forhandlet i andre menneskers optikker. Mennesket bliver ikke set som menneske. Gang på gang prøver det helt bogstaveligt at flygte fra forfærdelige regimer, hvor et liv ikke er noget særligt værd. I sin seneste roman er det kønnet, der er til forhandling i en stærk prosa, der giver fingeren til alt det kedelige, som nok også er det biologiske, men som vi nu – med tiden – har mulighed for at forandre. For det er det, som litteraturen kan. Forandre.
Det var ikke kun David Bowie, der var en kamæleon. Det er litteraturen i den grad også. Det er i hvert fald en tendens, vi kan se. Og det er muligvis den måde, vi ser den gamle verden an på, ved at skrive den frem igen – på ny. Lige der kan litteraturen noget helt usædvanligt. For den kan give sit mod videre, så andre kan leve igennem en mere eller mindre fiktiv verden og se – og læse – at muligheden for at lave tingene om på alle mulige planer faktisk er mulig. Det handler om at gøre det. Om at turde gøre det. Ingenting sker af sig selv. Men alting sker, når man giver fællesskabet noget af sig selv i kraft af en fortælling, hvor man går hele vejen med sin historie, både den lille og den store, for det er sikkert kun sådan, at vi kan ryste en ny tid på plads.
Det at se sin verden sådan kræver selvfølgelig en rummelig bogreol. Heldigvis behøver reolen ikke være fysisk, det kan lige så vel være virtuel. Bøger i dag kan heldigvis læses, streames og høres over alt. For når kunst er godt, forstår man igennem værkerne at anerkende andre menneskers liv. Det er vist ingen hemmelighed, at man bliver mere tolerant og accepterende af et mangfoldigt udsyn, hvor man ikke er så optaget af spejlets retorik, men snarere det at bevæge sig ud på gaden og se på det, man møder på sin vej i nogenlunde øjenhøjde. Kunsten kan nok danne dig, men det, som vi ser som kunstens – og litteraturens – særkende, er det, at den altid vil omdanne dig. Det er en helt anden dannelseshistorie, hvor kunsten er umulig at regne ud, fordi den udfordrer dig og dit verdenssyn.
Vi ønsker med de arbejdslegater og præmieringer, vi har tildelt danske forfattere, tegnere, dramatikere, oversættere og mundtlige fortællere i år, at de bliver ved med at gøre den forskel. At de tager livet på sig og skriver om det, så vi andre begynder at leve vores liv på andre måder. Både i og uden for bogreolen.
Udvalget består af:
Tomas Lagermand Lundme (formand),
Inge Lise Hornemann,
Juliane Wammen,
Kamila Slocinska og
Dan Ringgaar
Beretning fra Projektstøtteudvalget for Litteratur
Litteratur i alle egne af landet og i resten af verden.
Ethvert tilskud fra os– til et arrangement, en oversættelse, en rejse – beror på et skøn, en vurdering af litterær kvalitet. Ingen kan opstille kriterier for sådan én; dog kan den uden al vilkårlighed udpeges. Det er muligt at lære den at kende og genkende den hvor den foreligger. Man kan træne sig gennem læsning og atter læsning, og ved jævnlig at spørge sig: Hvad var det der skete her? Hvorfor var det så smukt, hvorfor tog jeg lige dét sådan til mig?
Og man kan blive hjulpet af dygtige trænere. Vi har derfor taget initiativ til at førende litteraturkritikere kan komme ud på landets skoler og gymnasier. Dér skal de med eleverne forsøge at nå hinsides det umiddelbare ’det kan jeg lide eller ikke lide’ til spørgsmål som: Er det godt eller ej og hvorfor (ikke)? Det kan være at den spontane lyst eller ulyst fortsat vil blive bestemmende for manges læsning, men de vil ikke desto mindre have fået redskaber i hænde til at kunne forholde sig kvalificeret til litteraturens betydning, ikke alene for den enkelte men også som et fællesanliggende i samfundslivet.
I 2018 vedtog vi en ny puljestruktur. Vi reducerede antallet af puljer i håbet om at gøre det væsentligt lettere for ansøgerne at få overblik over deres muligheder. Samtidig ønskede vi at kunne danne os et klarere billede af fordelingen af vores midler – til dansk/udenlandsk, børn/voksne – og vi fandt da frem til at den lange række af formål vi har støttet, og fortsat støtter alle som én, kunne samles i tre hovedområder: Dansk litteratur i Danmark, Dansk litteratur i udlandet og udenlandsk litteratur i Danmark samt Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge.
I 2019 kunne vi da begynde at arbejde med denne ordning i praksis. I betragtning af den meget store og tilsyneladende stadig tiltagende interesse for at mødes om litteraturen og med forfatterne, øgede vi de midler der hidtil havde været afsat til formålene under Dansk litteratur i Danmark. For vi tror på at alle disse arrangementer og festivaler, der ofte kan gennemføres med overkommelige budgetter i kraft af frivillig arbejdskraft, stimulerer også læsningen af kvalitetslitteratur mærkbart. Vi har ikke mindst været glade for at kunne støtte et meget stort antal forfatteraftener overalt i vores land.
Det har på ingen måde medført at vores opbakning til Dansk litteratur i udlandet og udenlandsk litteratur i Danmark har måttet svækkes. Tværtimod har vi gennem flere nye initiativer forsøgt at styrke den internationale litterære udveksling – selvsagt til fordel især for dansk litteratur. Vi fortsætter med at opretholde nære forbindelser og arrangere personlige møder med udenlandske oversættere, men vi har derudover også etableret et fellowship-program med årlige besøg i Danmark af 12-15 forlæggere fra hele verden. Vi har desuden med Books from Denmark intensiveret, og grafisk opfrisket, nyhedsformidlingen af dansk litteratur – i årets løb blev således hele 50 titler omtalt. Og vi har endelig iværksat udgivelsen af en serie med lange prøveoversættelser af moderne danske nyklassikere.
Behovet for et bedre overblik over fordelingen af vores midler hang ikke mindst sammen med vores ønske om at en tilstrækkelig andel af støtten går til Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge. Vi kan dermed yde tilskud til arrangementer omkring og udgivelser af litteratur for børn og unge, herunder også tegneserier og digitale udgivelser, både bredt og substantielt. Vi er i forbindelse med B&U-litteraturen særlig opmærksomme også på kvalitet i formidlingen af den.
Som i Kunstfonden som helhed er vi fast besluttede på at styrke indsatsen netop over for børn og unge. Vi engagerer os også fuldt ud i den fælles bestræbelse på at man i alle egne af landet skal have gavn og glæde af kunsten og litteraturen. Vi lægger derfor vægt på at gøre samtlige kommuner opmærksom på ansøgningsmulighederne, og vi deltager naturligvis meget gerne i fondens aktuelle Esbjerg-projekt og samarbejder her med byens bibliotek.
Udvalget består af:
Jens Smærup Sørensen (formand),
Mai Misfeldt og
Bo hr. Hansen
Uddelinger
Iversen 60.000
Filosoffen v/Anders Fogh Jensen
75.000
Jesper Clemmensen 60.000
Peter Øvig Knudsen
100.000
Tom Buk-Swienty 100.000
Lars Morell 125.000
Dorthe Chakravarty 75.000
Thomas Peter Dickson 50.000
Henrik Engelbrecht 50.000
Jørgen Johansen
50.000
MEDIALEX FILM & TV ApS 50.000
Karl Aage Rasmussen
50.000
Niels Henning Brunse 75.000
Klaus Rothstein 75.000
Ole Sønnichsen 75.000
Helle Merete Brix 50.000
Heidi Laura 75.000
Henrik Marstal 50.000
Eva Pohl 50.000
Thomas Fabricius de Thurah 50.000
Eva Gro Andersen 50.000
Christina Astrid Vorre 50.000
Jakob Kristian
Sørensen 50.000
Espen Strunk 75.000
Aydin Soei 75.000
Peter Glud Borberg 75.000
Jens Henrik Høvsgaard
50.000
Anja Cetti Andersen 75.000
Neal Ashley Conrad Thing
50.000
Birgitte Possing Tekst og Tale
125.000
Jens-André Herbener
50.000
Peter Tudvad 75.000
Anders Haahr Rasmussen
75.000
Tonny Vorm 75.000
Deniz Berxwedan Serinci 50.000
Lise Bock 50.000
Lone Frank 125.000
Anne-Cathrine Riebnitzsky
75.000
Jes Stein Pedersen 50.000
Michael Enggaard Hansen 50.000
Thomas Korsgaard 50.000
Kasper Ralsted Jensen
50.000
Ida Monrad Graunbøl
50.000
Kamilla Hega Holst 75.000
Jens Peter Kaj Jensen
50.000
Anne-Marie Vedsø
Olesen 50.000
Rune Skyum-Nielsen 50.000
Lasse Lavrsen 50.000
Jens Martin Eriksen 75.000
Søren Marquardt
Frederiksen 50.000
Janus Kodal 75.000
Simon Glinvad Nielsen 50.000
Sofie Isager Ahl 50.000
Nina Malinovski 50.000
Julie Top-Nørgaard
75.000
Helene
Johanne Christensen 50.000
Vibeke Marx 50.000
Steen Langstrup Pedersen 50.000
Christian Stokbro Karlsen
50.000
Andreas Vermehren Holm
50.000
Dorthe Nors 100.000
Viggo Bjerring 50.000
Charlotte Weitze 100.000
Lone Aburas 75.000
Vivian Nielsen 50.000
Carsten
Müller Nielsen 50.000
Sanne Søndergaard Jensen
50.000
Mette Jensen Hayles 50.000
Henrik Bo Rehr 100.000
Halfdan Pisket 75.000
Søren Glosimodt
Mosdal 50.000
Jan Egesborg 50.000
Allan Christian Hansen
50.000
Mikkel Ørsted Sauzet
50.000
Anna Barsøe Degnbol
50.000
Mette Roselil Norrie 75.000
Peter Kielland-Brandt
50.000
Morten Voigt 50.000
Dorte Karrebæk Dalgaard
100.000
CULT PUMP v/Svend Balslev 50.000
Anne Mette Kærulf
Lorentzen 50.000
John Kenn Mortensen 50.000
Silja Elisabeth Karsbøl
Henderson 50.000
Søren Robert Fauth 50.000
Lars Skinnebach 100.000
Asta Olivia Nørgaard
Sanvig Nordenhof 100.000
Siri Ranva Hjelm Jacobsen
75.000
Mads Mygind 50.000
Julie Mendel 50.000
Gerd Laugesen 75.000
Ida Marie Hede Bertelsen 75.000
Knud Romer Jørgensen 75.000
Kristine Tiedt 50.000
Julie Petrine Glargaard
50.000
Nikolaj Lange 50.000
Jonas Rolsted 50.000
Pia Busk 75.000
Per Arnoldi 50.000
Cia Rinne 125.000
Lars Emil Foder 50.000
Michael Richard Larsen 50.000
Christian Dalsgaard Larsen
50.000
Simone Isabel
Nørgaard 75.000
Lars Horneman 100.000
Rebecca Bach-Lauritsen
125.000
Lars Grouleff Jensen 50.000
Morten Sabroe 50.000
Joakim Vilandt 50.000
Stine Spedsbjerg 75.000
Peter Højrup 100.000
Aleksandar Sajin 50.000
Jesper Bugge Kold 50.000
Kenneth Jensen 50.000
Andreas
Eckhardt-Læssøe 50.000
Arne Herløv Petersen
50.000
Charlotte Strandgaard
50.000
Robert Zola Christensen
50.000
Claus Handberg
Christensen 50.000
Hannah Cecilia Lutz 75.000
Julie Fryd 50.000
Kristian Husted 50.000
Malte Tellerup 50.000
Anders Mathias Rishøj
50.000
Vibeke Vasbo 50.000
Johannes Lilleøre
75.000
Lone Mikkelsen 50.000
Sofie Susanna Kragh-Müller
50.000
Palle Schmidt 50.000
Eva Nam Sook Tind 75.000
Majse Aymo-Boot 50.000
Mads Ananda Lodahl 50.000
Sissel-Jo Reid Gazan 50.000
Morten Ramsland 75.000
Mikkel Thykier 100.000
Helena Bjerregaard Thau 50.000
Zara Lea Palmquist Werge
75.000
Øverste Etage V/Mathilde
Walter Clark 100.000
Pejk Malinovski
100.000
Theresa Veibel Salomonsen
50.000
Juliane Maria Preisler 75.000
Mette Annelise Grevsen Kappel
50.000
Sissel Bergfjord 75.000
Hans Lucht 50.000
Morten Brask 50.000
Claus Carstensen 50.000
Niels Frank 75.000
Anne Cathrine Bomann 50.000
Runi Weihe 50.000
Forfatter Ida Holmegaard 100.000
Amalie Laulund Trudsø
75.000
Christian Yde Frostholm
75.000
Krister Moltzen 75.000
Ghita Makowska Rasmussen
100.000
Harald Voetmann
Christiansen 100.000
Lars-Emil Woetmann Nielsen
50.000
Rasmus Nikolajsen 75.000
Helge Bille Nielsen 100.000
Brian Dan Christensen
50.000
Lisbeth Brun 50.000
Simon Holm Pedersen 50.000
Morten Visby Pape 855.000
[=3-årigt legat på 285.000 pr. år]
Vagn Remme 50.000
Iben Mondrup 75.000
Rikke Houd 75.000
Cecilie Lolk Hjort 50.000
Mette
Moestrup 100.000
Martin Krogh Andersen
75.000
Kaspar Colling Nielsen
75.000
Ursula Catharina Scavenius
125.000
Solvej Balle 100.000
Jesper Gaarskjær 50.000
Peter-Clement
Elmhøj Woetmann 855.000 [=3-årigt legat på
285.000 pr. år]
Nikolaj Zeuthen 75.000
Anna Dyhr Lorenzen 50.000
René Jean Jensen 50.000
Mette Reinhardt Jakobsen
50.000
Kira Dreyer Messell 50.000
Niels Henning Falk Jensby
50.000
Line-Maria Lång 75.000
Lone Hørslev
75.000
René Fredensborg 50.000
Mikkel Trier Rygård
50.000
Jens Blendstrup 50.000
Daniel Dalgaard 50.000
Tine Høeg 75.000
Søren Ulrik Vejlø
Thomsen 75.000
Jesper Sternberg Nielsen
75.000
Hanne Richardt Beck 75.000
Nanna Storr-Hansen 75.000
Liv Nimand Duvå 50.000
Niels Lyngsø 100.000
Erik Viggo Valeur 50.000
Kim Blæsbjerg 50.000
Bjørn Ingolf Themsen
50.000
Jonas Torp Bengtsson 75.000
Stine Pilgaard Mortensen 100.000
Reimar Torkil Juul 50.000
Peter Tobias Bugtrup Løhr
50.000
Lars Johansson 50.000
Kristina Stoltz 855.000
[=3-årigt legat på 285.000 pr. år]
Jakob Vedelsby 50.000
Emine Leyla Tamer 50.000
Martin Poul Larsen 75.000
Sidsel Falsig Pedersen
75.000
Glenn Christian Ravn 75.000
Gorm Henrik Rasmussen
50.000
Peter Huda Fogtdal 50.000
Janne Vibeke Teller 50.000
Hans Otto Kudsk
Jørgensen 75.000
Pia Tafdrup 75.000
Line Fjordside 50.000
Olga Sofia Ravn 75.000
Mich Vraa 75.000
Victor Boy Lindholm 50.000
Nick Høholt Clausen
50.000
Benni Bødker Nielsen
75.000
Lars Henrik Aagaard 50.000
Peter Madsen 75.000
Jonas Kleinschmidt 75.000
Anna Margrethe
Kjærgaard 75.000
Peter Hyltoft
Rønnov-Jessen 50.000
Emma Bess Jørgensen 75.000
Stine Askov 75.000
Iben Konradi Brodersen
50.000
Palle Sigsgaard 50.000
Ditte Steensballe 50.000
Anders Abildgaard Nielsen
50.000
Ole Dalgaard 75.000
Jens Carl Sanderhoff 50.000
Dennis Gade Kofod 100.000
Ditte Wiese Winther-Rasmussen
50.000
Morten Nissen Vittrup Lund
50.000
Dy Plambeck 75.000
Shosha Florrie Raymond
50.000
Hans Hedegaard Andersen
50.000
Mikael Josephsen 50.000
Katrine Nørregaard
50.000
Mads Peder Nordbo 75.000
Andreas Dawe 50.000
Maria Elisabeth Lundborg
50.000
Henrik Szklany 50.000
Birgithe Kosovic 75.000
Lotte Kirkeby Hansen 75.000
Camilla Hübbe 75.000
Laura Marie Ringo 75.000
Zakiya Ajmi 50.000
Kristina Aamand 100.000
Pia Olsen 50.000
Inge Duelund Nielsen
100.000
Ursula Hanne Seeberg 50.000
Carl Quist-Møller
75.000
Gunvor Ganer Krejberg
50.000
Emil Blichfeldt 50.000
Jokum Rohde 75.000
Karen Fastrup 75.000
Carsten René Nielsen
75.000
Ulrikka Gernes 75.000
Alen Meskovic 50.000
Andrea Hejlskov 50.000
Thorsten Sehested Høeg 75.000
Birgitte Marianne
Krogsbøll 50.000
Kasper Hoff 50.000
Maria Rørbæk Wanscher
50.000
Annette Herzog 50.000
Line Kyed Knudsen 50.000
Henrik Juul Jensen 50.000
Karen Strandbygaard 50.000
Christian Mørk 50.000
Stinus Olesen 50.000
Sebastian Sensbery Jørgensen
Bune 50.000
Sara Marie Linderoth Bouchet
50.000
Adda Sofie Skytte Djørup
100.000
Pia Elisabeth Juul 100.000
Zenia Johnsen 75.000
Marie Boye Thomsen 50.000
Kirsten Sonne Harild 50.000
Kamilla Wichmann 75.000
Ib Michael Rasmussen 75.000
Anne-Louise Bosmans Hansen
75.000
Dea Sofie Kudsk Graubæk
50.000
Molly Balsby Nielsen 50.000
Cristell Elvie Wiinblad
50.000
Mohamad Asef Soltanzadeh
50.000
Johanne Bille Olsen 50.000
Mette Sø 75.000
Kasper Them Larsen 50.000
Charlotte Christina Inuk Hoff Hansen
50.000
Julia Butschkow 50.000
William Kudahl
Sørensen 50.000
Emeli Karin Margareta Bergman
50.000
Lars Frost 75.000
Anna Margrethe Klahn 50.000
Lene Henningsen 75.000
Maja Elverkilde 50.000
Kirstine Reffstrup 75.000
Simon Fruelund 75.000
Julie Sten-Knudsen 100.000
Rakel Haslund-Gjerrild
75.000
Thomas Markmann 75.000
Stine Sillesen 50.000
Hanne Bartholin 75.000
Mette Hegnhøj
Mortensen 75.000
Mette Emilieanna Bruun
50.000
Sanne Munk Jensen 75.000
Mette Eike Neerlin 100.000
Alette Joy Lieberkind 50.000
Anna Jacobina Jacobsen
855.000 [=3-årigt legat på 285.000 pr. år]
Caroline Janne Ørsum
50.000
Betina Birkjær 50.000
Lea Hebsgaard Andersen
75.000
Otto Dickmeiss 75.000
Rasmus Juul Pedersen 50.000
Trine Bundsgaard 50.000
Birgitte Lorentzen Kristensen
50.000
Jan Oksbøl Callesen
75.000
Kathrina Skardsá 50.000
Sofie Louise Dam 50.000
Kunstnernes Kooperative ApS 50.000
Ane Bjørn 50.000
Pernille Lykkegaard 50.000
Annette Bjørg Koeller
50.000
Hanne Kvist 75.000
Lena Nicolajsen 50.000
Morten Dürr 75.000
Tea
Bendix 100.000
Dorte Schou 50.000
Lilian Brøgger 100.000
Lone
Elmstedt Bild 100.000
Peter Bay Alexandersen 75.000
Malene Sølvsten 855.000
[=3-årigt legat på 285.000 pr. år]
Line Druedal Leonhardt
50.000
Lise Villadsen 50.000
Ida-Marie Rendtorff 75.000
Kristian Eskild Jensen
50.000
Julie Clausen 50.000
Bjarke Schjødt Larsen
50.000
Lea Letén 50.000
Cato Thau-Jensen 100.000
Karen Vad Bruun 50.000
Simon Væth 75.000
Ulla Boye 50.000
Bodil El Jørgensen
75.000
Gertrude Kiel 75.000
Karen Filskov 50.000
Annie Bahnson 50.000
Line Lisberg Refstrup
50.000
Line Kjeldsen Jensen 50.000
Signe Kjær Pedersen 75.000
Tom Kristensen 100.000
Johanne Helga Heiberg
Johansen 50.000
Sille Jensen Elslo 50.000
Stine Illum 50.000
Rikke Mollerup Villadsen
75.000
Ida Felicia Noack 75.000
Bue Bredssdorff 75.000
Rune Ryberg 75.000
Teddy Kristiansen 75.000
Thomas Thorhauge 50.000
Liv Camilla Skjødt
100.000
Peter Damgaard 50.000
Lean Pejtersen 50.000
Birgitte Steffen Nielsen
855.000
Marcel Lysgaard Lech 50.000
Rolf Stavnem 50.000
Lene Ewald Hesel 50.000
Claus (Jaroslav) Bech 75.000
Rasmus Hastrup 50.000
Marie Andersen 50.000
Helle Thomsen Dalgaard
50.000
Jesper Klint Kistorp 75.000
Sidse Laugesen 75.000
Allan Hilton Andersen
50.000
Selma Rosenfeldt-Olsen
75.000
Mette Lise Dalsgaard 50.000
Jacob Jonia 75.000
Jakob Levinsen 50.000
Annette Thorsen Vilslev
50.000
Troels Hughes Hansen
100.000
Nanna Kalkar 75.000
Predrag Crnkovic 75.000
Birgita Bonde Hansen 75.000
Conni-Kay Jørgensen
75.000
Misha Hoekstra 100.000
Egor Fetisov 50.000
Johanne Lykke Holm 75.000
Martin Charles Aitken
100.000
Jun Feng 75.000
Blanca-Irene Ortiz Ostalé
75.000
Peter Urban-Halle 75.000
Paul Russell Garrett 50.000
Thomas Boberg: "Africana"
50.000
Pablo Henrik Lønskov
Llambias: "Zombierådhus" 50.000
Jeanette Varberg: "Viking.
Ran, ild og sværd" 50.000
Carsten
Müller Nielsen: "Bestiarium" 50.000
Lone
Elmstedt Bild: "Hollys Hav" 50.000
Eva Botofte for oversættelse
af Mayröcher "Rejse gennem natten" 50.000
Morten Chemnitz: "Hindre"
50.000
Signe Maxen: "Løberen"
50.000
Tea
Bendix: "Mørkemusen" (delt med Marianne
Iben Hansen) 25.000
Marianne Iben Hansen:
"Mørkemusen" (delt med Tea
Bendix) 25.000
Rasmus Hage Dalland:
"Identitær" 50.000
Hædersydelser
Følgende kunstnere er i 2019 tildelt Statens Kunstfonds hædersydelse fra det relevante legatudvalg i fonden:
Litteratur
Mette
Moestrup
Nikoline Werdelin
Peter Adolphsen
Tilskudsregnskabet 2019 indeholdt bl.a. følgende poster:
UDGIFTER INDTÆGTER
Legatudvalget for Litteratur:
Finanslovsmidler 30.200.000
Tilbagefaldne midler 200.000
Til rådighed i alt 30.400.000
Arbejdslegater 29.900.000 Præmieringer 500.000 Udgifter i alt 30.400.000
Projektstøtteudvalget for Litteratur:
Finanslovsmidler 16.200.000 Udlodningsmidler 3.700.000 Tilbagefaldne midler 1.642.526 Til rådighed i alt 21.542.526
Egne initiativer 1.873.543 Priser 450.000 Dansk litteratur i Danmark 10.096.126
Dansk litteratur i udlandet
og udenlandsk litteratur i Danmark 6.464.945
Dansk og udenlandsk litteratur for børn
og unge 2.652.720 Udgifter i alt 21.537.334
Tildelinger fra Legatudvalget for Film
Arbejdslegater
Marie Grahtø Sørensen 100.000
Carl Olsson 100.000
Kasper Rune Larsen 100.000
Omar Jarl Munir Shargawi 200.000
Jeanette Nordahl 100.000
Lasse Lau 200.000
Maria Elisabeth Isola Europa von Hausswolff 100.000
Rasmus Kloster Bro 100.000
Jonas Kærup Hjort 100.000
Milad Alami 100.000
Hlynur Pálmarson 100.000
Karla Bengtson 100.000
Frederik Sølberg 100.000
Alexander Bak Sagmo 100.000
Kasper Møller Jensen 100.000
Cille Hannibal Klausen 100.000
Helle Pagter Kristensen 100.000
Johan Oettinger 100.000
Isabella Minna Katarina Moradi Eklöf 100.000
Rasmus Heisterberg 100.000
Kalabalik ApS 100.000
Jesper Dalgaard 100.000
Jasper Johannes Spanning 100.000
Amalie Næsby Fick 100.000
Vibeke Bryld 100.000
Christian Sønderby Jepsen 100.000
Tildelinger fra Legatudvalget for Scenekunst
Arbejdslegater
Catherine Poher 100.000
Pelle Nordhøj Kann 50.000
Freja Friberg Lyme 40.000
Sonja Lea Toftegaard Jørgensen 40.000
Karen-Maria Bille 75.000
Tine Elisabeth Topsøe 40.000
Vivian Nielsen 60.000
Hilde Ingeborg Sandvold 40.000
Kirstine K. Høgsbro
40.000
Nina Kareis Livingstone 50.000
Kasper Ravnhøj 50.000
Pete Livingstone 50.000
Lise Marie Birch 40.000
Claus Flygare 60.000
Lærke Sanderhoff 75.000
Line Paulsen 50.000
Theresa Hedelund Jensen 40.000
Torben Skjødt Jensen 50.000
Giacomo Gualtiero Ravicchio 100.000
Signa Köstler 150.000
Magnus Pind Bjerre 75.000
Jesper Bræstrup Karlsen 75.000
David Jensen 50.000
Liv Helm 80.000
Ina-Miriam Rosenbaum 60.000
Asger Kudahl 75.000
Gazart 40.000
A-produktion v/Allan Klie 75.000
Helene Agger Kvint 50.000
Trine Wisbech 80.000
Tora Balslev Jespersen 40.000
Simone Søderlund Wierød 50.000
Alexandra Moltke Johansen
50.000
Samuel Jakob Gustavsson 75.000
Line Mørkeby 75.000
Freya Sif Hestnes 40.000
Jacob Schjødt 40.000
Jon Skulberg 60.000
Matilde Böcher 40.000
Tanja Hylling Diers 40.000
SVALHOLM Danish Cultural Exchange & Performing Art 40.000
Jesper Pedersen 50.000
Nicolei Faber 50.000
Louise Beck 75.000
Svend-Erik Kristensen 50.000
Noora Elisabet Hannula 80.000
Sisters Hope 75.000
Hanne Trap Friis 50.000
Mona Møller Schmidt 40.000
NEXT ZONE 75.000
David T 40.000
Pelle Koppel 75.000
Teaterforeningen Graense Loes 60.000
Teaterforeningen Graense Loes 60.000
Mia Lipschitz 60.000
Til min side om Statens Kunstfond
Udarbejdet 2021 af Niels Jensen
Kilde: Statens Kunstfonds årsberetning 2019 (pdf) og Statens Kunstfonds Årsberetning 2019. Bilag. Oversigt over årets tildelinger (pdf)